Esileht » Kööginurgake » Peedi-shokolaadi kook

Peedi-shokolaadi kook

Aluseks võtsin Kolme Sõsara retsepti: http://s6sarad.blogspot.com/2011/03/peedi-sokolaadikook.html ja tegin vaid väikesed muudatused. Kakao asemel kasutasin toorkakaoube, mis mulle sünnipäevaks kingiti:) ning jahu oli gluteenivaba. Kogused olid ka veidi teised. Kook tuli hästi hea, pealt kergelt krõbe ja seest mahlane, järgmisel hommikul sama maitsev kui äsja jahtunult. Katet peale ei teinud, maitses nii paljalt kui jäätisega.

Alustasin toorkakaoubade puhastamisest ja jahvatamisest. Peotäie ubade ühekaupa kestadest koorimiseks kulus ligi tund. Kui keegi teab kiiremat moodust, oleksin info eest tänulik. Peotäiest ubadest sain 6 spl kanget kakaopulbrit.

2 pikka toorest peeti, riivi peenelt

suur peotäis pehmet tumedat suhkrut, sega riivitud peedi hulka, lase paar tundi seista. Mul oli seisma jätmine tingitud vajadusest välja minna, kuid oletan, et koogi pinna krõbedus võis tulla sellest, et peet suhrkruga seisis.

4 muna, klopi peedi hulka. Algses retseptis vahustati munavalged eraldi, kuid mina panin terved munad korraga sisse ja kook jäi õhuline.

2 dl oliiviõli, klopi peedi-munasegu hulka

2 dl gluteenivaba jahusegu (kasutasin Schär Patisserie koogijahu)

0,5 dl Eesti tatrajahu

1,5 dl heledat rafineerimata kristallsuhkrut

6 spl peenestatud toorkakaoube. Algses retseptis on kakaod 2 dl, kuid oad on palju kangemad.

1 kuhjaga tl kaneeli

1 tl soodat

1 tl sidrunhapet

0,5 tl peensoola (seda algses retseptis ei olnud)

suur peotäis väikseid tumedaid rosinaid (samuti algselt polnud, kuid sobisid väga hästi)

Sega kõik kuivained omavahel hästi läbi. Sega kuiv segu märja segu hulka, tõsta ettevaatlikult segi. Taigen jääb üsna vedel. Vala taigen sügavasse võitatud vormi. Küpseta eelkuumutatud ahjus 175 C juures 45 min või kuni koogi sisse torgatud tikk või kahvel jääb kuivaks. Lase jahtuda.

Naudi niisama või jäätisega või toorjuustukreemiga. Algses retseptis oli hapukoorekreem. Ükskord varem külas olles olen seda kooki täpselt algse retsepti järgi teinud ja siis lisasime katte sisse pudrustatud üliküpseid banaane, mis sobisid sinna suurepäraselt.

***

Samal põhimõttel tegin paar päeva hiljem porgandikooki: peedi asemel porgandid ja kakao asemel veidi rohkem jahu. Maitseks panin porgandikoogile 1 tl ökot piparkoogimaitseainet ja 0,5 apelsini riivitud koore. Jahtunud koogi katsin toorjuustukreemiga: 200 g Eesti talutoorjuustu, peotäis rafineerimata kristallsuhkrut, 0,5 apelsini riivitud koor. Tuli samuti mõnusalt kohev ja hea kook, isegi lapsed sõid ja kiitsid. Maitsest ei saaks aru, et need koogid gluteenivabad on, kui ei teaks.

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s