Tegin täna ema palvel piparkoogitainast nii gluteeni- kui laktoosivabalt. Tainas on kohe küpsetatav ja tulemus meeldib mulle isiklikult rohkem kui eelmised kodused piparkoogid. Kuigi nood olid ka head.
Segasin
2,5 dl muscovado siirupit (väike pudel DanSukkerilt)
0,5 pk piparkoogimaitseainet (Santa Maria, pakk on 30 g)
1 maheapelsini riivitud koore ja
alla 250 g melassisuhkrut (veidi alla poole paki Billingtoni)
Kuumutasin neid pidevalt segades kuni suhkur lahustus, keema ei lasknud.
Segasin siirupisegusse
0,5 apelsini mahla
3,25 dl kookosrasva
5 keskmist muna ühekaupa
Tekkinud väga tumedasse, paksu ja venivasse segusse lisasin
umbes 500 g gluteenivaba jahusegu (Schär Mix B saiajahu)
1,5 spl soodat
0,5 tl peensoola
6 väikest tassi tatrajahu ühe tassi kaupa
ja segasin ühtlaseks paksuks tainaks.
Kaugelt on näha, et rullitav see tainas kindlasti ei ole. Ei läigi ka nii nagu eelmine tainas (võid oli palju rohkem kui kookosrasva).
Aga lusikaga pätsikeste küpsetuspaberiga plaadile tõstmiseks sobib küll. Suurema osa tainast panin kilekotiga külmkappi järgmisi küpsetamisi ootama. Väiksemast osast vormisin peos väikesed pallikesed ja vajutasin lapikuks. Küpsetasin eelkuumutatud ahjus 200 C juures 7 minutit ja sain täiesti piparkoogi nägu ja tegu suured pätsikesed. Ilusti pruunid, pealt krõbedad ja seest pehmed, maitsevad melassi järele. Tatrajahu maitset on ka veidi tunda, meenutavad Pagar Võtaks tatrakakukesi. Mis on minu lemmikud poeküpsised.
Vaata ka eelmise piparkoogitaina retsepti:
https://looduskodu.wordpress.com/2014/11/29/gluteenivaba-piparkoogitaigen-ja-pakapikk-koogis/
Kahe õnnestunud piparkoogitaina teo järel leian, et piparkoogitaina tegemine ei olegi tervet päeva ja hulga närvirakukesi rööviv raketiteadus, vaid üsna lihtne, kuid kallis lõbu. Esimese piparkoogitaina teo võib ilmselt lugeda anomaaliaks.