Esileht » Kööginurgake » Shokolaadi-ploomisai ja õuna-martsipanisai ehk paastueelne pidusöök

Shokolaadi-ploomisai ja õuna-martsipanisai ehk paastueelne pidusöök

Need saiad ei ole gluteenivabad ega vegan. Soovi korral võid muna ära jätta, siis on vegan. Mitmeviljajahu asemel võib kasutada gluteenivaba saia segu ning speltajahu ära jätta.

Koostisosi panin ilma mõõtmata, silma järgi. Kaks saia tuli, kumbki umbes tavalise poesaiapätsi suurune.

Saiadele:
Erinevaid jahusid ja helbeid
1 pk kuivpärmi (11 g)
rafineerimata pehmet tumedat suhkrut (nt muscovado)
kardemoni
tiba soola
kummalegi saiale 1 talukana muna
oliiviõli mõned sortsud
käesooja vett

Täidistele:
Ploomi-shokolaadisaiale: kuivatatud ploome ja shokolaadi
Õuna-martsipanisaiale: 1-2 õuna ja martsipani

Erinevate jahude ja helveste segu. Mina kasutasin: maisimanna, Eesti tatra manna, Eesti tatra jahu, kaerajahu, speltajahu, Veski Mati mitmeviljajahu, kiirkaerahelbed.
Tõsta kõik jahud ja helbed kätega kausis segamini.
Raputa jahusegule heldelt kardemoni, tiba soola, 1 pk kuivpärmi (11g), pehmet tumedat rafineerimata suhkrut (muscovado). Tõsta kõik uuesti segamini.
Siin jagasin mina jahusegu kahte kaussi, et mahuks mugavalt sõtkuma ja kergitama.
Löö jahu peale 2 talukana muna (kumbagi kaussi ehk kummalegi saiale 1) ning vala hulka natuke oliiviõli. Sega kätega segamini.
Lisa käesooja vett nii palju, et saab sõtkuda pehme taina. Sõtku tainast nagu ümbrikku voltides, tõsta äärest peale ja vajuta keskel rusikaga alla.
Lase tainal soojas kohas kerkida.

Lõika õunasaia jaoks 1 keskmine või 2 väikest õuna tükkideks.
Lõika shokolaadisaia jaoks mõned kuivatatud ploomid teise kaussi tükkideks.

Soojenda ahi 220 C.
Sõtku kerkinud taigen uuesti alla.
Tõsta tainas kahe pätsina küpsetuspaberiga ahjuplaadile (mul mahtusid mõlemad korraga põiki pannes ühele plaadile).
Kasta käsi külma vette ja vajuta käega pätside keskele pikuti sügav vagu, lükka ääred veidi eemale.
Vala ühe saia peale õunatükid ning kata martsipanitükkidega.
Teise saia peale vala kuivatatud ploomi tükid ning kata shokolaaditükkidega.
Lükka mõlema saia ääred nii palju kui võimalik täidise peale kokku.
Silu saiad külma vette kastetud käega pealt ühtlaseks.
Pane saiad ahju ning keera ahjutemperatuur 200 C peale.
Saiad võtavad kohe kooriku peale, seest küpsevad aeglasemalt.
Küpseta saiad pealt kuldspruuniks. Ilma koorikuta kohta tikuga torgates peaks tikk kuivaks jääma. Mul küpsesid umbes 40 minutit.

Mõlemad on väga head. Eriti luksusliku maitsega on ploomi-shokolaadisai.

Advertisements

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s